Библиска доктрина

Дали излеговте од сенките на законот во реалноста на Новиот Завет на благодатта?

Дали излеговте од сенките на законот во реалноста на Новиот Завет на благодатта? Писателот на Евреите продолжува да го разликува Новиот завет (Новиот Завет) од Стариот завет [...]

Библиска доктрина

Благословениот Нов завет

Благословениот Нов завет Писателот на Евреите претходно објасни како Исус е Посредник на новиот завет (Новиот Завет), со помош на Неговата смрт, за откуп на престапи под првиот [...]

Библиска доктрина

Само Исус ни нуди слобода од вечно ропство и ропство на гревот

Само Исус ни нуди ослободување од вечното ропство и ропство на гревот ... Благословено, писателот на Евреите шокантно зазема од Стариот завет до Новиот завет со - „Но, Христос дојде како Првосвештеник [...]

Библиска доктрина

Ритуалите на Стариот Завет беа типови и сенки; посочувајќи ги луѓето кон идната новозаветна реалност што се наоѓа во спасоносен однос со Исус Христос

Ритуалите на Стариот Завет беа типови и сенки; посочувајќи ги луѓето кон идната реалност од Новиот завет, пронајдена во спасувачки однос со Исус Христос Писателот на Евреите сега им покажува на своите читатели како Стариот завет [...]